HTML

A Forma 1 zajáról...

2012.07.29. 15:35 MaxRebel

Az MR mozgalom idén végre mérőeszközzel is meggyőződhetett arról, ami 'egyszerű' kerepesi lakosként csak érzékszervi tapasztalat alapján volt eddig vélhető:

Az F1 futam zajszintje (még helikopterestől is) alatta marad, bizonyos gyéren (vagy egyáltalán nem) látogatott rendezvények, nyílt napok (illetve egyes edzések, zártkörű pályahasználatok) zajának.

Nem a Forma 1 futam a leghangosabb rendezvény a Hungaroringen. Ez immár egy megerősített tény.

Megjegyzés: A nemzetközi népszerűségére, és a rövid időtartamára való tekintettel, a környékbeli lakosok -egyelőre és relatív- jól tolerálják a Forma 1 futamok által keltett zajt. Sokkal inkább okoz problémákat a szilasiaknak, a verseny idején a pálya köré szerveződő úgynevezett 'vendéglátás', a harsány és illuminált 'vendégek', a petárdázás, a szemetelés, a hangos zene, valamint a közúti forgalom igen szervezetlen terelése/elvezetése. Ezek megoldandó problémák!

Címkék: 1 vendéglátás tény rendezvények zaj vendégek zajmérés F1 Forma Kerepes

Zajszakértés?

2012.06.21. 12:10 MaxRebel

Több helyen, többször is olvasható/hallható volt már, hogy a faluban magánszemély, civil szervezet, -és újabban az önkormányzat is- műszervásárlást, és 'maszek' zajméréseket forgat a fejében. Noha ez (lévén nem szakember végzi egy e célra gyártott, hitelesített mérőműszerrel) elvileg nem fogadható el hiteles mérésként, azonban egy videó felvétellel együtt, vagy akár egy helyszíni tárgyalással kombinálva mégis meggyőzőbben hathat, mint a csupán elmondásokból vagy a meglévő (de erősen hiányos) puszta számadatokból szerzett információ.

Van ugyan zajszakértő Kerepesen, és valószínűleg senki sem ellenezné, ha segítené a lakosokat és a perközösséget hiteles mérésekkel, de azt tudni kell, hogy a zajpanaszosoknak még egyéni és alkalmi mérésekre is nehézkes lenne pénz áldozniuk, nemhogy egy egész szezonon át tartó, a falu több pontján is elvégzendő mérés-sorozatra (ami egyébként teljes körűen demonstrálhatná a problémát). Ráadásul, még egy helyben lakó szakértőtől sem várható el, hogy tavasztól-őszig kedvezményes áron (vagy ingyen) 'készültségben' legyen. Egyesekben felmerülhet az a kérdés is, hogy egy szilasi (tehát elvileg az ügyben érintett) lakos szakvéleményét, mennyire kezelné a hatóság vagy a bíróság független, elfogulatlan véleményként?

Az MR mozgalom szerint, a lakossági bejelentések/zajpanaszok nyomán évekkel ezelőtt megindult eljárásokban, már a hatóság kötelessége lett volna a rendszeres zajmérés, vagy a monitoring rendszer kiépítésének elrendelése. Érthetetlen, hogy egy súlyos probléma feltárását, és kezelésének terveit nem állandó mérésekre, hanem feltételezésekre és meglehetősen hiányos részeredményekből kapott következtetésekre alapozták.

Mivel a problémafeltárás a hatóság részéről nem történt meg, és anyagiak híján a lakosok nem tudtak-, az önkormányzat pedig valamiért nem akart méréseket végeztetni, ezért a 'botcsinálta módszerekhez' kellett -és kell a jövőben is- folyamodni.

A semmittevésnél, aktatologatásnál, félrebeszélésnél és helyben toporgásnál még ez is jobb...

Címkék: hatóság lakosság zajmérés monitoring perközösség panaszosok zajszakértő mérőműszer

KáKáTé

2012.06.02. 19:35 MaxRebel

Helyi civileknek, ismert és még ismeretlen véleményformálóknak, értelmes párbeszédre és/vagy érdemi információkra (és moderált fórumra) vágyóknak érdekesség: Létrejött a 'Kerepesi Kerekasztal Társaság', és az ő weboldaluk.

Oldalt a linkek közül is elérhető.---->

Címkék: fórum civil kerekasztal társaság kerepesi

Zajtáblázat és linkelés

2012.05.12. 14:11 MaxRebel

Szó szerint (is) linkelés, hisz aki jobban odafigyelt, az már tudja: a Hungaroring által készített, és a lakosság rendelkezésre bocsátott 'zajtáblázat' semmire sem jó. Egy ideje már nem is elérhető a régi helyén, hisz az önkormányzat weboldaláról -ki tudja mi okból- eltüntették.

Itt a blogon azonban (jobboldalt a linkek közt) továbbra is megcsodálható.

Címkék: link hungaroring zajtáblázat

Hungaro-kamu 2

2012.04.25. 20:41 MaxRebel

Jellegzetes példa: 2012. április 25-én, a Hungaroring weboldala szerint nincs rendezvény, a zajtáblázat szerint zöld jelölésű (alacsony zajhatású) nap. Ennek ellenére egész nap veszélyes mértékű zaj érte Kerepes lakóit. Még este 8 órakor is járművek körözgettek a pályán.

Valahogy így kell elképzelni:

Címkék: nap videó zöld hungaroring este zaj zajmérés

'Bréking nyúz'

2012.04.23. 11:37 MaxRebel

Perközösség tagok figyelem!

Ma megjött a rég várt információ az ügyvédektől, hogy a perkereset (állítólag hetekkel ezelőtt) a bíróságra került.

Ettől függetlenül a 'maszek' rögzítés és méregetés folytatódik. Már csak azért is, mert például a mai napra sem volt feltüntetve esemény a zajtáblázatban. Ennek ellenére mit hallgat a levegőre, napra, és nyugalomra vágyó kerepesi? Ezt:

Címkék: videó bíróság hungaroring zaj zajmérés perközösség perkereset zajtáblázat

Hungaro-kamu

2012.04.22. 18:44 MaxRebel

Március eleje-közepe körül szemlélhették meg a kerepesiek először a Hungaroring 'jótéteményét', a zajtáblázatot. Nem mintha bárkit is megnyugtatott volna, hogy onnantól fogva napra pontosan képben lehet majd, illetve hogy tervezetten vághat neki a 2012-es zajszezonnak, hiszen -a 'kedves' üzemeltetőnek köszönhetően- immár táblázat igazítja el a panaszos lakost, hogy mikor kell elhagynia otthonát, vagy bezárnia gyermekét-, nagyszülőjét-, négylábú házi kedvencét a lakásba....és felhangosítania a televíziót/rádiót.

Csakhogy van itt ám egy kis bibi! Valószínűleg többen is tapasztalták, hogy a híres-nevezetes zajtáblázat tulajdonképpen használhatatlan. A színjelölések ugyanis nem tükrözik a valóságot, a pályafelújítás napján pályahasználat hangja hallható, és a táblázat szerinti eseménytelen napon motorbőgés és fékcsikorgás festi alá, az egyébként nyugalmasra tervezett hétvégi kerthasználatot.

A képen az áprilisi zajtáblázat látható, benne kis méretben (fekete alapon) a Hungaroring weboldaláról 'kiollózott' rendezvénynaptár:

 

Remek példa az anomáliákra a mai (április 22-i) nap. Minek/kinek higgyen az ember? Leginkább a fülének higgyen, vagy ha oly szerencsés volt, hogy nem tartózkodott otthon, megtekintheti videón:

Címkék: kamu rendezvény hungaroring zaj zajtáblázat

Infók a hivatalos semmittevésről

2012.04.14. 16:35 MaxRebel

A perközösség tekintetében előrelépés nemigen történt. Az ügyvéd 'alszik' az ügyön, a legutóbbi információ szerint a perközösség tagjai sem mind írták még alá (vagy nem küldték még vissza) az utolsó kereset-módosítást. Ami a mostani felállásról elmondható, hogy a perközösség akaratát második nekifutásra a lehető legkevesebb kompromisszummal sikerült 'átnyomni' a jogászokon.

Eközben a.... madárcsicsergős....(hatásszünet) Kerepesen öröm lehet az ürömben, hogy a helyi civil szervezetek közül kettő, újra elkezdte forgatni a zaj-ügyet a köztudatban, körlevelekben és nyomtatott formában is. Tették ezt vélhetőleg egyrészt a nemrégiben lezajlott, lakossági közmeghallgatásnak csúfolt, a Hungaroring zajával kapcsolatos tájékoztató-, és gőzleeresztő-összejövetel kapcsán, másrészt a Hungaroringet érintő eljárási anomáliák (azaz magyarul: a hatósági intézkedés látszatába csomagolt időhúzás és semmittevés) folytatódása miatt.

 

Egyéb: Köszönet a Teleháznak a nyomtatott megjelentetésért! /MR/

Címkék: civil hungaroring semmittevés hatóság lakosság zaj szervezetek kerepes közmeghallgatás perkereset

Zajtáblázat és 'ződ' napok

2012.03.23. 09:03 MaxRebel

Annak ellenére, hogy 2012. januárjától 'teljesítési kötelezettsége' van a Hungaroringnek, a pálya vezetősége mégis egészen mással törődik: Miközben növeli a versenypálya kihasználtságát, azzal szórakoztatja a jámbor kerepesieket, hogy színes kis táblázatba foglalta, mely napokon és milyen mértékben fog a lakosság szenvedni a környezet-, és egészségveszélyeztető zajtól 2012-ben.

A zajtáblázat itt elérhető.

Az önkormányzat és a lakosság rendelkezésére bocsátott (ám nem igazán reklámozott) 'remekműben', színekkel jelölték a napi várható zajhatást. Zöld színnel van feltüntetve a relatív csendesebb pályahasználat, a sárga a közepes zajjal járó eseményt jelöli, és piros az....amikor a lakók menjenek el otthonról. Utóbbit a Hungaroring munkatársa tanácsolta egy közmeghallgatáson. (Morálisan -és jogilag- mindenki tegye ezt oda ahová akarja.)

Megjegyzés: A 'zöld napokról' még keveset lehet tudni. Eddig, a sárgával jelölt napok közé ékelődött két ilyen 'zöld' -azaz alacsony zajhatású- nap egyikén, ugyanolyan éktelen motorbőgés és kipufogódurrogás volt tapasztalható, mint bármelyik idegborzoló zaj-hétköznapon. A másik zöld napon viszont egyáltalán nem volt a pályáról kiszűrődő rendezvény-zaj.

Címkék: zöld hungaroring szenvedés táblázat napok zaj kerepes pályahasználat lakosok környezetveszélyeztetés kötelezés

Pusztába kiáltott.....beadvány

2012.03.04. 11:52 MaxRebel

A Hungaroring és Kerepes közt kötendő együttműködési megállapodásról -helyi szokás szerint- elfelejtették tájékoztatni az érintetteket/sértetteket/ügyfeleket, és ismét a lakosság feje felett (és kárára) hoztak döntéseket, és kötöttek egyezséget.

Többek szerint a Kerepes és Hungaroring közti tárgyalásosdi csak 'színház', és a tárgyaló felek nem foglalkoznak valós megoldásokkal. Az igazán kényes kérdéseket kerülik, a problémát bagatellizálni próbálják. A zajjal okozott jogsérelmek és károk azonban nem válthatóak meg holmi kommunikációval, ingyenjegyekkel, közös rendezvényekkel vagy pár méter aszfalttal. A Hungaroring környezetszennyezése súlyos, az üzemeltetés -és annak engedélyezése is- törvénysértő, tömegek jogai vannak alárendelve kevesek zajos szórakozásának. Akárhogy is csavargatja, kendőzgeti a dolgokat a pálya vezetősége és a kerepesi polgármester, a civil tiltakozás egyre erősödik, eljárások és perek indulnak, és kétség ne legyen afelől, hogy akár az Európai Bíróságig is elmegy az ügy, ha nem születik végre hazai hatóság- vagy bíróság általi jogorvoslat.

Alábbi beadvány a helyi képviselőknek lett elküldve, hogy a lakosság tiltakozását, véleményét és észrevételeit tolmácsolják a 2012. március 1-i testületi ülésen:

 

A Hungaroring és Kerepes közti együttműködési megállapodás tervezetének tárgyalásakor (ahol Gyulai Zsolt is jelen volt) azonban a kerepesi képviselők a dokumentumokat nem nyújtották be, azok tartalmát még csak meg sem említették.

Kijelenthető, hogy a kerepesi képviselők nem a lakosság érdekeit képviselik.

A közfelháborodásnak hangot lehet adni, 2012. március 5-én:

 

Címkék: együttműködés hungaroring lakosság képviselők zaj tiltakozás franka kerepes gyulai megállapodás beadvány közmeghallgatás

MR és Szolidaritás

2012.02.04. 19:28 MaxRebel

Az elmúlt hónapokról:

Az országban tapasztalható állapotok (és, hogy hová vezethet a jelenlegi, politikának nevezett, múltba révedő, átgondolatlan, kirekesztő, ostoba, szakmaiatlan, jogtipró kapkodás és rombolás) az MR mozgalom több tagja számára világossá tette, hogy ki kell lépni a 'helyi keretek' közül, és a jelenlegi tarthatatlan helyzeten változtatni kívánó civileket és szervezeteket is aktívan támogatni kell. Ezért a mozgalom tevékenyen részt vesz az ellenzéki összefogásban, jelen lesz a fontos demonstrációkon, és minden eddiginél markánsabban képviseli a tagok és támogatók, valamint a perközösség érdekeit.

*Az MR mozgalom januárban felvette a kapcsolatot a Magyar Szolidaritás Mozgalommal, és bekapcsolódott annak munkájába.

 

Megjegyzések: A perközösség tekintetében is érzékeny téma lett a jogállamiság leépülése, hisz a civilek jogérvényesítése (a kiszámíthatatlan hatalomgyakorlás-, a mutyizás-, és az embertelen és felelőtlen politikai berendezkedés miatt) csorbát szenvedhet.

A fórumokról és weblapokról hiányolt 'nyüzsi' és összefogás, valamint az érdekes dokumentumok a Facebook oldalon keresendők, ahol egyúttal kommentelhetők is az események. Információt kérni és csatlakozási szándékról nyilatkozni akár e-mailben is lehet. Mindkettő linkje megtalálható a jobb oldali listában!

 

* Update (2012. március): Árok Kornél bejelentése, miszerint a Szövetség az Egységes Magyarországért (röviden: SZEM) nevezetű konzervatív pártban aktívan kíván politizálni, és esetlegesen a Szolidaritást majd e párt mögé kívánja sorakoztatni, illetve az ennek nyomán kialakult belső feszültség, megosztotta az MSZM tagságát. Emiatt az MR mozgalom várakozó álláspontra helyezkedett a Szolidaritással kapcsolatban. Viszont az MR néhány tagja februárban csatlakozott az 'Éhségmenet' kapcsán megalakult MKTBM-hez.

Címkék: politika civil ország demonstráció összefogás ellenzék szervezet szolidaritás mozgalom mr jogérvényesítés perközösség

Kereset-tervezet...második felvonás

2012.01.24. 20:41 MaxRebel

A beígért időponthoz képest több hetes késéssel (meglep ez még valakit?) befutott végre a várva-várt, bíróságra benyújtandó kereset második (elméletileg végleges) verziója. Az elemzése és véleményezése folyamatban van.

Az MR mozgalom ezúton is köszöni a helyi hírlevek/lapok szerkesztőinek, hogy saját írásaikkal, emellett Max Rebel blogposztok nyomtatásban való megjelentetésével sőt, más témák kapcsán, a perközösség pozitív aspektusban való megemlítésével segíti, támogatja az érintetteket/lakosokat, és egyúttal a 'mozgalmat' is.

Címkék: per hírlevél késés elemzés köszönet tervezet kereset megjelenés helyi véleményezés

Ütik a vasat

2011.12.13. 14:14 MaxRebel

A ma társadalmának magas ingerküszöbét (vagy muszáj-szülte tűrőképességét?) ismerve kifejezetten meglepő, de mégis igaz, hogy egyre jobban aktivizálódik a 'jónép'. Senki ne higgye, hogy az ebben a blogban, vagy a különféle körlevelekben és internetes platformokon, magánszemélyek és szervezetek által közzétett dokumentumok, indítványok és észrevételek, csupán csak holmi 'tájékoztató' jelleggel vannak megszellőztetve. Nos, nem... Szinte heti rendszerességgel kap az MR mozgalom is hírt arról, hogy a különféle ügyekben lépések történnek, eljárások indulnak, azaz az emberek nagyon is igénylik a pozitív változásokat. Olyannyira, hogy egyre elszántabban tesznek is érte.

Címkék: hírek civil dokumentumok ügyintézés lépések mozgalom mr szervezetek ügyek indítványok

Kereset-tervezet...

2011.12.11. 10:10 MaxRebel

A jogászok által összeállított, bíróságra benyújtandó dokumentumok problémás pontjainak egyeztetése most folyik. A legfontosabb feladat a perközösség (és a lakosság) érdekeinek érvényre juttatása, a jogsérelem megszüntetése, a lehető legkevesebb kompromisszummal.

Mivel a benyújtandó kereset tervezetében felbukkantak a Hungaroring felé tett, (a versenypálya számára kedvező-, lényegében a szabálysértés folytatásába apró korlátozásokkal beleegyező) feltételeknek látszó engedmények, ezért érdemes itt tisztázni: Nem adható előre engedmény egy notórius szabálysértőnek! Jelen helyzetben nem elegendő csupán a nem vagyoni kártérítés, és a korlátozásnak látszó 'beleegyezés' a környezetveszélyeztető működésbe. A probléma valós kezelése/megoldása a cél.

Ettől a céltól eltérni, ill. a lakosok -érdekeinek és jogainak- hátrányára megalkudni, az MR mozgalom nem fog.

Megjegyzések: A perkereset tervezetében foglalt -feltehetőleg egyéb dokumentum által inspirált- 'engedmények', nem tükrözték a perközösség akaratát, mely elvárást egyébként -a megbízási szerződésben- a közösség minden tagja alá is írt. Így a megbízás (egyszersmind: a per célja) és a kereset vonatkozó pontja 'nem fértek össze'.

Fentiek miatt újabb egyeztetésre volt szükség a szakjogásszal, ezért a kereset benyújtása, -annak tartalmi megváltozása miatt- csúszik.

Címkék: per bíróság mozgalom mr cél tervezet kereset perközösség

Civil Iránytű

2011.12.02. 19:54 MaxRebel

Hamarosan a kerepesi postaládákban landol a Pátria Egyesület kiadványa, a 'Civil Iránytű'. A (várhatóan havi? negyedéves? rendszerességgel) megjelenő lap, helyi problémákat boncolgat, és közérdekű információkkal szolgál. Ellentétben a 'Kerepesi Vélemény' újsággal, mely sajnos teljesen a polgármester propaganda-nyomtatványává silányult (vagy mindig is az volt), s mint olyan, az ellenzéki véleményről és a problémás kérdésekről terel- vagy mélyen hallgat.

Az MR mozgalom üdvözli az Iránytű újraindulását, és sok sikert kíván a feléledő Egyesületnek!

Civil Iránytű 2011. decemberi szám

Címkék: vélemény civil egyesület ellenzék pátria iránytű kerepesi

A keretszabályozási tervről

2011.11.29. 15:37 MaxRebel

A Szilasligeti Teleház Közhasznú Egyesület körlevele, a szabályozási terv kapcsán:

Címkék: közhasznú egyesület terv kerepes teleház felülvizsgálat keretszabályozás szilasligeti

A szilasi rét mint szemétlerakó

2011.11.29. 14:36 MaxRebel

Ha ilyen környezettudatos lakosok lennének képviselők, talán megragadnának minden alkalmat, hogy a testület és a polgármester orra alá dörgöljék a makacs tényeket, és felhívnák a figyelmet a valós problémákra. Netán megjelenhetne a helyi újságban is...

Egy civil levelezésének rész-eredménye ez a KDV válaszlevél:

Címkék: civil bejelentés hulladék levelezés rét helyi lerakás szilasi dolla kdv

Egy tevékeny képviselő

2011.11.22. 09:54 MaxRebel

Ki hinné, de Kerepesen van olyan képviselő is, aki -igaz, személyes megkeresés és konzultáció eredményeképp, de- érdemi választ ad a civil felvetésekre/közérdekű ügyekkel kapcsolatos kérdésekre. Sőt, lépéseket tesz illetve kezdeményez.

A képviselő válaszleve (formailag szerkesztve) itt olvasható:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: közügyek képviselő levél válasz közérdek kerepes

Mogyoród is besokallt?

2011.11.20. 11:31 MaxRebel

Az alábbi linken található cikk már csak annak okán is kifejezetten érdekes, hogy eleddig Mogyoród vezetése a Hungaroring érdekeinek maximális kiszolgálását tartotta szem előtt, mind saját lakosságának, mind a kerepesi panaszosoknak a véleményét/kéréseit ill. hatósági eljárásra való hivatalos kérelmeit a szőnyeg alá seperve, és a versenypálya 'gazdasági hasznosságát' egyfajta megdönthetetlen érvként lebegtetve, próbálta befogni a szájakat (és füleket).

Miközben a zajjal sokkalta jobban terhelt Kerepes település nagyhangú polgármestere csak az útépítéshez szükséges, eltapsolandó önrész-tízmilliókhoz való hozzájárulásokat tud kéregetni a Hungaroring vezetésétől, elfelejt hatóságként (valamint a falu lakosságának érdekeit szem előtt tartó becsületes vezetőként) érdemben fellépni a környezetkárosítás ellen. A -magát oly határozottnak érző- polgármester a "Hungaroring államérdek" és a "széllel szemben nem lehet" -típusú formulákkal fogja ki rendre a szelet, a lakosság jogérvényesítési törekvéseinek vitorláiból.

No de mi lesz akkor, ha ez a 'jog-vitorlás' egyszer csak gőzhajónak, a környezetkárosítás viszont bűncselekménynek bizonyul?

 

A szerkesztő megjegyzése: Köszönet a Szilasligeti Teleház Közhasznú Egyesületnek, akik információkkal segítik a pereseket, és terjesztik a mozgalommal kapcsolatos híreket.

Címkék: cikk polgármester lakosság környezetkárosítás panaszosok Hungaroring Mogyoród

Kerepesi kóstoló

2011.11.08. 17:31 MaxRebel

Jöjjön egy kis ízelítő, Kerepes lakosságát mostanában érintő/érdeklő ügyekről. Három különböző ügy részlete, bennük több feltáratlan probléma. Aki többet szeretne megtudni, netán véleményt is kíván nyilvánítani a közügyekkel kapcsolatban, az KATTINTSON és csatlakozzon!

Alábbi dokumentumok nyilvánosak, illetőleg a közérdeket is érintő levelezések leközléséhez az MR blog és a mozgalom (Facebook: Max Rebel) hozzájárulást kapott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: vélemény kóstoló közügyek lakosság kerepes ízelítő

Mozgalom és kapcsolattartás

2011.10.26. 13:54 MaxRebel

Egyre több dokumentum kerül fel, a 'Max Rebel' -néven megtalálható Facebook oldalra. A település egyéb ügyeivel kapcsolatban is fellelhetők ott különféle csemegék. A kapcsolatfelvétel után ('+1 add friend') elérhetővé válnak az anyagok. A mozgalom oldalához csatlakozók kommentálhatják az ügyeket, eseményeket, információkat kaphatnak a perközösség ügyeiről, és egyszerűen tarthatják a kapcsolatot egymással, és a szervezőkkel.

A település sajtóját, 'információs csatornáit' ismerve, szükség van egy független közösségi oldalra. A lehetőség adott....

Címkék: facebook kapcsolat dokumentumok rebel mozgalom helyi anyagok max ügyek perközösség

Rebel Face

2011.10.20. 11:10 MaxRebel

MR mozgalom a Facebook-on is. Nem csak a Hungaroring zaja elleni harcra fókuszál az oldal, hanem téma lehet egyéb, a közösséget érintő jogsérelem, törvénytelenség, visszaélés, környezetkárosítás, vagy egyéb 'közérdekű' probléma.

Egyre fontosabbá válik -a zaj kapcsán is- az emberi jogok érvényesítése, a család és az otthon védelme. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyi ügyekkel kapcsolatos markáns civil véleményalkotás és beavatkozás égetően szükséges.

A Maxrebel mozgalom támogatja a valódi demokráciáért, az emberi jogokért, és a jogérvényesítésért küzdő civileket és szervezeteket.

Címkék: civil jog facebook mozgalom beavatkozás érdekvédelem maxrebel

Kezdődik!

2011.10.05. 18:48 MaxRebel

Eljött a napja, hogy a zaj elleni per végre ne csak helyi tervként, elméletben és álmokban létezzen. Hosszadalmas szervezőmunka és sok-sok egyeztetés után, az összes anyag és megbízási szerződés az ügyvédhez került. A zajszezon végéig még becsatolhatóak további bizonyítékok, bár azokban amúgy sem szűkölködik a peranyag.

A mérések és videó-felvételek a jövőben sem maradnak el. Sőt egyéb, -a zajszennyezés megszüntetésére, és a törvénytelenségek feltárására irányuló- eljárás is megindulhat nemsokára. Ezt egy a perközösségen kívüli, de aktív közösség szervezi.

Tudnivalók: A zajvédő fal építésére való kötelezést, a fellebbezések nyomán, a másodfokú hatóság megsemmisítette. Továbbá érdemes megjegyezni azt is, hogy jövő év januárjától a Hungaroringet elkerülhetetlen törvényi kötelezések érintik.

A mai zajterhelés csúcsa egyébként 70dB felett volt, Szilasliget közepén...

Címkék: per hungaroring zaj perközösség kötelezés

Zajmérés 2

2011.09.30. 14:54 MaxRebel

Az alábbi, (ma délben készült) videóhoz szükségtelen a kommentár:

Címkék: motoros nap hungaroring zaj zajmérés környezetveszélyeztetés

Zajmérés

2011.09.23. 14:51 MaxRebel

A mai naptól végre megkezdődhetnek az MR blog tájékoztató jellegű zajmérései. Zajnapokon a falu különböző pontjain, véletlenszerűen lesznek elvégezve a mérések, melyekről videó is készül.

Az elmúlt napokat gyógyítandó, az első mérés a szilasi csendben készült 13.30-kor:

A kora délutáni, relatív 'csendesebb' pályahasználat hangnyomás csúcsa, 14.10-14.50 között, 65,9 decibel volt Szilasliget szélén. Délután 14 és 16 óra közt, a motorzaj átlagosan 52-64 dB között mozgott. A nap csúcspontja 16.00-tól 16.30-ig volt hallható, a pályán kőröző járművek zajkibocsátása 55-72 dB között alakult.

Info: A határérték, amit elvileg nem szabadna túllépni, kertvárosias-falusias környezetben, nappal: 50 decibel. Ezt a határértéket 10 dB-el meghaladó zajkibocsátás már jelentős túllépésnek minősül. Az egészségügyi határértéket meghaladó zaj zavarokat okoz a mindennapi életvitelben, valamint stresszt, fejfájást, fáradtságérzetet és a teljesítőképesség romlását okozhatja. A határértéket nagy mértékben és tartósan meghaladó zaj, a vegetatív idegrendszert károsan befolyásolja, keringési zavarokat okoz. Az állandó zajártalom károsodásokat okozhat az emberi szervezetben. Különösen érzékenyek a zajra az idősek, a terhes nők, az újszülöttek, a gyermekek.

Címkék: videó hungaroring környezetszennyezés zaj zajmérés decibel egészségkárosítás