HTML

Zajmérés

2011.09.23. 14:51 MaxRebel

A mai naptól végre megkezdődhetnek az MR blog tájékoztató jellegű zajmérései. Zajnapokon a falu különböző pontjain, véletlenszerűen lesznek elvégezve a mérések, melyekről videó is készül.

Az elmúlt napokat gyógyítandó, az első mérés a szilasi csendben készült 13.30-kor:

A kora délutáni, relatív 'csendesebb' pályahasználat hangnyomás csúcsa, 14.10-14.50 között, 65,9 decibel volt Szilasliget szélén. Délután 14 és 16 óra közt, a motorzaj átlagosan 52-64 dB között mozgott. A nap csúcspontja 16.00-tól 16.30-ig volt hallható, a pályán kőröző járművek zajkibocsátása 55-72 dB között alakult.

Info: A határérték, amit elvileg nem szabadna túllépni, kertvárosias-falusias környezetben, nappal: 50 decibel. Ezt a határértéket 10 dB-el meghaladó zajkibocsátás már jelentős túllépésnek minősül. Az egészségügyi határértéket meghaladó zaj zavarokat okoz a mindennapi életvitelben, valamint stresszt, fejfájást, fáradtságérzetet és a teljesítőképesség romlását okozhatja. A határértéket nagy mértékben és tartósan meghaladó zaj, a vegetatív idegrendszert károsan befolyásolja, keringési zavarokat okoz. Az állandó zajártalom károsodásokat okozhat az emberi szervezetben. Különösen érzékenyek a zajra az idősek, a terhes nők, az újszülöttek, a gyermekek.

komment

Címkék: videó hungaroring környezetszennyezés zaj zajmérés decibel egészségkárosítás

süti beállítások módosítása