HTML

Zajszakértés?

2012.06.21. 12:10 MaxRebel

Több helyen, többször is olvasható/hallható volt már, hogy a faluban magánszemély, civil szervezet, -és újabban az önkormányzat is- műszervásárlást, és 'maszek' zajméréseket forgat a fejében. Noha ez (lévén nem szakember végzi egy e célra gyártott, hitelesített mérőműszerrel) elvileg nem fogadható el hiteles mérésként, azonban egy videó felvétellel együtt, vagy akár egy helyszíni tárgyalással kombinálva mégis meggyőzőbben hathat, mint a csupán elmondásokból vagy a meglévő (de erősen hiányos) puszta számadatokból szerzett információ.

Van ugyan zajszakértő Kerepesen, és valószínűleg senki sem ellenezné, ha segítené a lakosokat és a perközösséget hiteles mérésekkel, de azt tudni kell, hogy a zajpanaszosoknak még egyéni és alkalmi mérésekre is nehézkes lenne pénz áldozniuk, nemhogy egy egész szezonon át tartó, a falu több pontján is elvégzendő mérés-sorozatra (ami egyébként teljes körűen demonstrálhatná a problémát). Ráadásul, még egy helyben lakó szakértőtől sem várható el, hogy tavasztól-őszig kedvezményes áron (vagy ingyen) 'készültségben' legyen. Egyesekben felmerülhet az a kérdés is, hogy egy szilasi (tehát elvileg az ügyben érintett) lakos szakvéleményét, mennyire kezelné a hatóság vagy a bíróság független, elfogulatlan véleményként?

Az MR mozgalom szerint, a lakossági bejelentések/zajpanaszok nyomán évekkel ezelőtt megindult eljárásokban, már a hatóság kötelessége lett volna a rendszeres zajmérés, vagy a monitoring rendszer kiépítésének elrendelése. Érthetetlen, hogy egy súlyos probléma feltárását, és kezelésének terveit nem állandó mérésekre, hanem feltételezésekre és meglehetősen hiányos részeredményekből kapott következtetésekre alapozták.

Mivel a problémafeltárás a hatóság részéről nem történt meg, és anyagiak híján a lakosok nem tudtak-, az önkormányzat pedig valamiért nem akart méréseket végeztetni, ezért a 'botcsinálta módszerekhez' kellett -és kell a jövőben is- folyamodni.

A semmittevésnél, aktatologatásnál, félrebeszélésnél és helyben toporgásnál még ez is jobb...

komment

Címkék: hatóság lakosság zajmérés monitoring perközösség panaszosok zajszakértő mérőműszer

süti beállítások módosítása